1․ Քաղցր խնձոր (թեփուկավոր)
Այս միրգը Ամերիկյան արևադարձային միրգ է, բայց աճում են նաև Պակիստանում, Հնդկաստանում և Ֆիլիպիններում։ Միրգը նման է կոներին, և նրա չափսը մոտ 10 սմ է։ Պտուղն ունի եփովի կրեմի համ, ներսում այն սպիտակ է և ունի որոշ քանակությամբ սերմեր։
2․ Ամերիկական Մամեյա (ամերիկական ծիրան)
Դրա ծառը միշտ կանաչ է և այն աճում է հարավային Ամերիկայում։ Արհեստական ձևերով աճեցվում են Արևմտյան Աֆրիկայում և Հարավարևելյան Ասիայում։ Այն մի միրգ է, որի չափսերը մոտ 20 սմ է։ Միրգը ունի հաստ արտաքին մաշկ և փափուկ, նարնջագույն միջուկ։ Միջուկը շատ համեղ է։
Չերիմոյա կամ կրեմային խնձոր։ Աճում է տերևների վրա։ Աճում է Հարավային Ամերիկայի բարձր լեռանյի շրջաններում։ Այն շատ բուրավետ է, միջուկը սպիտակ է և համեղ։ Ասում են, որ միրգի համը նման է արքայախնձորի, բանանի, պապայայի և մարակուի համին։ Մարկ Տվենը 1866 թվականին ասել է, որ Չերիմոյան ամենահամեղ միրգն է հայտնիներից։
4. Պլատոնիա
Պլատոնիայի ծառը մեծ է և աճում է Բրազիլիայի և Պարագվայի արևադարձային անտառներում։ Մրգի չափսերը նման են նարնջի չափսերին և երբ սեղմում ենք դեղին հեղուկ է դուրս գալիս։ Մրգի ներսում կա սպիտակ միջուկ և այն ծածկում է մի քանի սև սերմերի, որոնք ունեն հաճելի թթվաքաղցր համ։
5․ Կոկոնա
Կոկոնան ևս արևադարձային միրգ է, որը կարող ենք գտնել հարավային Ամերիկայի լեռնային գոտիներում։ Այն աճում է ոչ մեծ թփերի վրա, այն աճում է արագ։ 9 ամսում սերմից կարող ենք ստանալ միրգը և երկու ամիս հետո այն վերջական հասունանում է։ Պտուղները շատ նման են մրգերին և լինում է կարմիր, դեղին և նարնջագույն։ Արտաքինից այն նման է լոլիկին, իսկ համը կիտրոնի և լոլիկի խառնուրդին է նման։
6․ Լանգսատ
Լանգսատը և դուկուն կարող ենք գտնել ամբողջ Ասիայում։ Նրանք նույն ընտանիքի մրգեր են, գրեթե նույնն է տեսքը, բայց կա մի տարբերություն։ Լանգսատի կեղևում կա լատեքսային նյութ, որը թունավոր չէ և կեղևը դժվար է հեռացնել, բայց դուկուի կեղևը հեշտությամբ հեռանում է։ Պտղի ներսում հինգ մաս կա, որոնցից մի մասի ներսում կան դառը սերմեր։ Այն շատ համեղ միրգ է, որը կարող ենք տարբեր ձևերով պատրաստել։
7. Ջաբոտիկաբա
Ջաբոտիկաբան դա Բրազիլական խաղողն է։ Դա շատ տարօրինակ պտուղ է, որը աճում է Բրազիլիայի հարավ-արևելքում։ Տարօրինակությունը նրա մեջ է, թե ինչպես են նրա վրա աճում պտուղները։ Ծաղիկը սպիտակ ու դեղին է և պատվում է ամբողջ ճյուղով, հետո ծաղիկները վերածվում են պտուղների, որոնց չափսերը 3-4 սմ է։ Մանուշակագույն, կլորավուն պտղի մեջ կա փափուկ ժելատինե միջուկ 1-4 սերմերով։ Պտուղը շատ քաղցր է։ Կարելի է ուտել այն, բայց այն հաճախ օգտագործում են գինի կան լիկյոր պատրասելիս։
8. Ռամբուտան
Այն աճում է Հյուսիսային Ամերիկայի արևմտյան ափին։ Այն աճում է թաց անտառներում և աճում է հաստ թփի վրա։ Պտուղը նման է ազնվամորիին, բայց այն նարնջագույն է։ Այն շատ համեղ է։ Այն ուտում են հենց այդպես կամ պատրաստում են հյութ, գինի, կոնֆետ և այլն։
10․ Կարամբոլա (աստղամիրգ)
Այն աճում է Ֆիլիպիններում։ Աճում է նաև ողջ Հարավարեւելյան Ասիայում, Արեւելյան Ասիայում, Հարավային Ամերիկայում։ Միրգը բաժանված է հինգ մասի, որը նման է աստղի։ Դրա համար պտուղը ստացել է աստղամիրգ անվանումը։ Պտուղը հարուստ է վիտամին C-ով և հակաօքսիդանտներով։ Պտուղը հասունանալուց հետո դառնում է դեղին և այն շատ հյութալի և խրթխրթան է։
11․ Պիտայա
Պիտայա կամ կակտուսանման միրգ, որը կարող ենք գտնել ամբողջ Ասիայում, Ավստրալիայում, Հյուսիսային և Հարավային Ամերիկայում, բայց համարվում է Մեքսիկական միրգ։ Կա երկու տեսակ՝ թթու, որը սովորաբար ուտում են Ամերիկայում և քաղցր, որը ավելի շատ ուտում են Ասիայում։ Միրգը լինում է կարմիր, դեղին և մանուշակագույն, այն ունի շատ հաճելի բույր, հետաքրքիր համ, որը նման է կիվիին։
4. Պլատոնիա
Պլատոնիայի ծառը մեծ է և աճում է Բրազիլիայի և Պարագվայի արևադարձային անտառներում։ Մրգի չափսերը նման են նարնջի չափսերին և երբ սեղմում ենք դեղին հեղուկ է դուրս գալիս։ Մրգի ներսում կա սպիտակ միջուկ և այն ծածկում է մի քանի սև սերմերի, որոնք ունեն հաճելի թթվաքաղցր համ։
5․ Կոկոնա
Կոկոնան ևս արևադարձային միրգ է, որը կարող ենք գտնել հարավային Ամերիկայի լեռնային գոտիներում։ Այն աճում է ոչ մեծ թփերի վրա, այն աճում է արագ։ 9 ամսում սերմից կարող ենք ստանալ միրգը և երկու ամիս հետո այն վերջական հասունանում է։ Պտուղները շատ նման են մրգերին և լինում է կարմիր, դեղին և նարնջագույն։ Արտաքինից այն նման է լոլիկին, իսկ համը կիտրոնի և լոլիկի խառնուրդին է նման։
6․ Լանգսատ
Լանգսատը և դուկուն կարող ենք գտնել ամբողջ Ասիայում։ Նրանք նույն ընտանիքի մրգեր են, գրեթե նույնն է տեսքը, բայց կա մի տարբերություն։ Լանգսատի կեղևում կա լատեքսային նյութ, որը թունավոր չէ և կեղևը դժվար է հեռացնել, բայց դուկուի կեղևը հեշտությամբ հեռանում է։ Պտղի ներսում հինգ մաս կա, որոնցից մի մասի ներսում կան դառը սերմեր։ Այն շատ համեղ միրգ է, որը կարող ենք տարբեր ձևերով պատրաստել։
7. Ջաբոտիկաբա
Ջաբոտիկաբան դա Բրազիլական խաղողն է։ Դա շատ տարօրինակ պտուղ է, որը աճում է Բրազիլիայի հարավ-արևելքում։ Տարօրինակությունը նրա մեջ է, թե ինչպես են նրա վրա աճում պտուղները։ Ծաղիկը սպիտակ ու դեղին է և պատվում է ամբողջ ճյուղով, հետո ծաղիկները վերածվում են պտուղների, որոնց չափսերը 3-4 սմ է։ Մանուշակագույն, կլորավուն պտղի մեջ կա փափուկ ժելատինե միջուկ 1-4 սերմերով։ Պտուղը շատ քաղցր է։ Կարելի է ուտել այն, բայց այն հաճախ օգտագործում են գինի կան լիկյոր պատրասելիս։
8. Ռամբուտան
Ռամբուտանը տարօրինակ միրգ է, որը նման է փափուկ ելակի։ Այն աճում է հարավարևելյան Ասիայում։ Բայց այն աճում է նաև ուրիշ երկրներում։ Աճում է Կոստա-Ռիկայում։ Պտուղը 3-6 սմ է։ Ունի կլորավուն ձև։ Պտուղը մի քիչ չոր է, բայց հեշտությամբ բաժանվում է կեղևից։ Ունի թթու և քաղցր համ։
9․ Մառոշկա
10․ Կարամբոլա (աստղամիրգ)
Այն աճում է Ֆիլիպիններում։ Աճում է նաև ողջ Հարավարեւելյան Ասիայում, Արեւելյան Ասիայում, Հարավային Ամերիկայում։ Միրգը բաժանված է հինգ մասի, որը նման է աստղի։ Դրա համար պտուղը ստացել է աստղամիրգ անվանումը։ Պտուղը հարուստ է վիտամին C-ով և հակաօքսիդանտներով։ Պտուղը հասունանալուց հետո դառնում է դեղին և այն շատ հյութալի և խրթխրթան է։
11․ Պիտայա
Պիտայա կամ կակտուսանման միրգ, որը կարող ենք գտնել ամբողջ Ասիայում, Ավստրալիայում, Հյուսիսային և Հարավային Ամերիկայում, բայց համարվում է Մեքսիկական միրգ։ Կա երկու տեսակ՝ թթու, որը սովորաբար ուտում են Ամերիկայում և քաղցր, որը ավելի շատ ուտում են Ասիայում։ Միրգը լինում է կարմիր, դեղին և մանուշակագույն, այն ունի շատ հաճելի բույր, հետաքրքիր համ, որը նման է կիվիին։
No comments:
Post a Comment