Wednesday, January 29, 2020

Լաբորատոր փորձեր

 <<Կենդանի  օրգանիզմի  քիմիան>>

Բովանդակությունը.  <<Կենսական տարրեր;  Սպիտակուցներ:Նուկլեինաթթուներ:                                                            Ածխաջրեր:  Ճարպեր: Վիտամիններ>>
Ուղղորդող   հարցերը`
  • Որո՞նք են  կենդանի  օրգանիզմի  հիմնական  տարրերը

Մակրոտարրեր-Ածխածին- C, ջրածին- H, թթվածին- O, ազոտ- N, ֆոսֆոր- P, ծծումբ- S

Միկրոտարրեր- Երկաթ- Fe, կալցիում- Ca, մագնեզիում- Mg, նատրիում- Na,
կալիում- K, Ֆտոր- F, քլոր- Cl, բրոմ- Br, յոդ- I, ցինկ- Zn, պղինձ- Cu

Ուլտրատարրեր․
1. Ոսկի- Au
2. արծաթ- Ag
  • Ո՞րն է  կենդանի  օրգանիզմի  կառուցվածքային  միավորը,նրա  բաղադրությունը
Կենդանի օրգանիզմի կառուցվածքային  միավորը բջիջն է։ Բջջի մեջ ամենաշատը պարունակում է ջուրը(70%-80%)։ 10%-20% կազմում են սպիտակուցները, 1%-5% ճարպերը, 0,2%-2% ածխաջրեր, 0,2%-2% նուկլեինաթթուներ։  

  • Ինչու՞  են  գիտնականներն ասում. «Կյանքը՝ սպիտակուցների գոյության ձևն  է»
Սպիտակուցները շատ մեծ դեր ունեն մեր կյանքում և դրա համար էլ գիտնականներն այդպես են ասում։

  • Ինչպիսի՞  օրգանական և  անօրգանական  նյութեր  կան  կենդանի  օրգանիզմում
անօրգանական նյութեր-ջուր(H2O), կերակրի աղ(NaCl), կալիումի յոդիդ(KJ)  

  • Ինչպիսի՞ քիմիական ռեակցիայով  կարելի  որոշել  օսլայի առկայությունը սննդանյութերում
  • Ի՞նչ պայմաններ  են  անհրաժեշտ  բույսի  աճի  համար
Անհրաժեշտ է կենսական միջավայր՝ ջուր, լույս, պարարտանյութեր, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր։

  • Ի՞նչ  է  լուսասինթեզը 〈ֆոտոսինթեզը〉
Ֆոտոսինթեզը ածխաթթու գազից և ջրից՝ լույսի ազդեցության տակ օրգանական նյութերի առաջացումն է։ 
Արեգակնային ճառագայթման հաշվին կատարվող օրգանական միացությունների սինթեզը կոչվում է ֆոտոսինթեզ։
Ֆոտոսինթեզն արտահայտվում է հետևյալ գումարային հավասարումով.
6CO2+6H2O→C6H12O6+6O2

  • Ո՞րն է  վիտամինների  դերը  կենդանի  օրգանիզմներում:
Վիտամինները օգնում են, որ օրգանիզմում ճիշտ նյութափոխանակություն կատարվի։


Լաբորատոր  փորձեր՝ օսլայի, գլյուկոզի, սախարոզի  հայտնաբերման  որակական  ռեակցիաները:
Պարագաներ: Փորձանոթներ, կաթոցիչներ, փորձանոթի  բռնիչ:
Աշխատանքի ընթացքը.
Փորձանոթի մեջ լցնրեցինք 1 մլ օսլայի լուծույթ և 1 կաթիլ Լյուգոլի ռեակտիվ,
տեսանք, որ առաջանում է կապտամանուշակագույն գունավորում։
Համարակալված փորձանոթների մեջ տեղափոխեցինք 0.5 գ տարբեր սննդա-
նյութեր (նախապես հավանգում տրորած), ավելացրեցինք 2-3 մլ թորած ջուր,
թափահարեցինք, ավելացրեցինք 1-2 կաթիլ Լյուգոլի ռեակտիվ։ Փորձանոթներում
առաջացած գունավորմամբ եզրակացրեցինք սննդանյութերում օսլայի քանակու-
թյան մասին։



Փորձ
Գունավորման արդյունքները գրանցել  աղյուսակում:
Փորձանոթի համաարը՝N
Գունավորում
1.Օսլա, ջուր, լյուգոլի ռեակտիվՄուգ կապույտ
2.Բրինձ, ջուր, լյուգոլի ռեակտիվՄանուշակագույն





3.հաց, ջուր, լյուգոլի        ռեակտիվ                   Մուգ վարդագույն

No comments:

Post a Comment

Many developing countries place a lot of importance on tourism

Many developing countries place a significant emphasis on tourism as an important sector for economic growth and development. Tourism can br...